Reklama
 
Blog | Milan Salaš

Původ totalitarismu, Hannah Arendtová

Louskal jsem to několik týdnů a stálo to za to. Arendtová popisuje příčiny vzestupu antisemitismu, průvodní znaky nastupující totality a nezastavitelně vzrůstající brutalitu totalitních vlád jako nutnost přežití totalitních vládců.
Pokud se mě ptáte, jestli vidím nějakou analogii k dnešnímu stavu, tak jednoznačně a zcela při smyslech říkám, že jsme v pěkným průšvihu a z historické zkušenosti mně vyplývá, že se málokdy podařilo zvrátit mizérii, do které jsme se díky vlastní neznalosti a nezájmu dostali, bez velkých obětí.
A není to jen o 30% populace, která nevidí a neslyší jak Babiš lže, krade, podvádí, manipuluje a vyhrožuje, ale spoustě dalších lidí, kteří věří bludům (od homeopatik, přes tradiční čínskou medicínu, po astrologii, komunismus nebo že smyslem života jsou prachy a nadupaný auto).
Během dějinného vývoje lidstva jsme vymysleli úžasnou metodu, jak rozpoznávat co je lež a co pravda. Bohužel jsme se dostali do stádia, že pouze využíváme produktů, které díky vědě máme, ale jinak se jejími principy odmítáme řídit.
Demokracie, svoboda, dělba moci, rovnost před zákonem a věda jsou základní pilíře, které brání nástupu zla a nepředstavitelným zvěrstvům. Všechny tyto pilíře spolehlivě podkopáváme.
Jsem velmi skeptický, přesto nikdy neztratím naději, nevzdám se, nenechám si zacpat pusu koblihou a věřím, že se v sobě najdeme sílu postavit se psychopatům jako Babiš, abychom mohli řešit skutečný a největší problém, který je už dávno tady. Vysychající planetu, větší a větší extrémy počasí a rostoucí populaci, které donutí k přestěhování a k migraci ne 20 milionů lidí, ale třeba 200 milionů.
Ano i já jsem se rozhodl strašit vás imigranty, protože na nic jiného naše společnost nereaguje a možná by nebylo špatné uvědomit si příčinu migrace – totiž, že se na jiných místech ve světě žije výrazně hůř než třeba u nás. Proč? Kvůli diktátorům, nepřízni podnebí a obecně nízké vzdělanosti. Většina lidí na Zemi je stejně lenošných jako já nebo vy a dokud fakt nemusí, tak by nejraději seděli doma na zadku.
A co s tím? Nejdůležitější je si to připustit jako pravděpodobnou budoucnost v horizontu 10 let. Porozumět vědecké metodě. Chtít po politicích, vědcích a elitách shodu na smysluplném řešení. Přijmout jako módu a trend minimalismus a šetření, protože jedině tak se inspiruje i zbytek světa, který se pokouší dosáhnout stejné životní úrovně jako my. Nelétat letadlem, nejíst maso, nejezdit autem, minimalizovat emise.
Z vlastní zkušenosti vím, jak těžký je tohle všechno omezit a nedělat. Omezit jízdy autem se mně nedaří skoro vůbec. Jsem lenošný, díky autu vydělávám peníze nebo jedu na dovolenou. Vnímám to však tak, že udělat takhle velký změny ve svým životě je několikaletý proces. Trvalo mně dva roky, než jsem dokázal přestat jíst maso, ale přesně o tom to je. Postupnými kroky se dobrat k udržitelnému způsobu bytí (vágní definice, popíšu někdy příště, co to znamená).
Podle vědců máme na změnu 12 let, to je v možnostech téměř každého z nás. Jasně, starší lidi těžko přesvědčíme, aby se necpali klobásami, ale tím se není teď třeba trápit, důležité je nebát se o tom mluvit, s grácií ustát vtípky i urážky, že jsme ekoteroristé, sluníčkáři nebo Sorošovi poskoci a uvidíte, že se nejprve bude měnit vaše nejbližší okolí a pak i celý svět.
Reklama